DE SCHEIDSRECHTER, EEN TOPFOTOGRAAF

De foto op het juiste moment

Al jaren wordt er gesproken over de inzet van camera’s rondom wedstrijden en recent is bekend geworden dat de KNVB het komend jaar het experiment met de videoreferee verder uit zou willen breiden. Een belangrijke ontwikkeling die, gezien de belangen van het hedendaagse voetbal, naar mijn mening dan ook niet meer tegengehouden moet worden. Maar een goede scheidsrechter is eigenlijk al een ‘topfotograaf’………………….

Zomaar een voorbeeld uit “El Classico” van afgelopen seizoen.  Bij een 2-2 stand wordt een overtreding gemaakt op Ronaldo en wordt de bal op de stip gelegd. Maar is die beslissing wel terecht…………………..

Op de foto’s is duidelijk te zien dat de overtreding buiten het 16-metergebied wordt gemaakt. Een fractie later is Ronaldo echter al 2 meter in de ‘zestien’ en komt daar ten val. Bal op de stip is de beslissing van de scheidsrechter.

Een foute beslissing? Zeker de overtreding wordt buiten de ‘zestien’ gemaakt. Verwijtbaar? Ik vind van wel, op dit niveau mag dit niet. Begrijpelijk? Absoluut, dit kan iedereen overkomen en de plek waar Ronaldo valt geeft zeker aanleiding om aan een strafschop te denken.

Deze situatie bewijst maar weer eens het belang van de ‘foto’ op het juiste moment maken. Ben je iets te vroeg of iets te laat, dan kan de beslissing heel anders uitpakken. Juist daar zit het verschil tussen een goede en een topscheidsrechter. De kwaliteit om de situatie goed aan te voelen, op het juiste moment de ‘foto’ te maken en deze snel te kunnen vertalen naar de juiste beslissing.

Maar daarmee zijn de randvoorwaarden nog niet ingevuld. Jouw positie in het veld speelt een belangrijke rol, sta je goed en heb je voldoende zicht om waar te kunnen nemen wat er nu echt gebeurt? En ook gewoon een beetje geluk moet je hebben. Of liever gezegd “niet te veel pech”.

Maar het belangrijkste is toch echt “verwacht het onverwachte” dan ben je overal op voorbereid. Neem dat uitgangspunt eens mee in de wedstrijd en volg ook je eigen intuïtie. En je zal zien dat foto’s weleens heel anders kunnen worden en jou als scheidsrechter veel verder brengen. Ook de keren dat het niet gaat zoals zou moeten, juist dat zijn leermomenten. Succes met fotograferen.

Mijn volgende blog verschijnt over 2 weken.