IK KAP ERMEE

Ik kap er mee! Ik heb er helemaal genoeg van! Elke week sta ik ’s morgens om 8.30 uur klaar om mijn wedstrijdje te fluiten bij de club en waardering, ho maar. En nu het mis is gegaan, laten ze me barsten en sta ik er helemaal alleen voor. Ik vind het genoeg geweest, mij zien ze niet meer bij de club…………………..

Voordat mensen zich zorgen gaan maken, dit gaat niet om mij. Maar het is wel een bekend verhaal en heb ik vaker gehoord van jonge scheidsrechters die veel te vroeg stoppen met hun mooie hobby. Talentjes met een enorme drive en veel plezier in wat ze doen, dromend over die grote finale die ze ooit zullen gaan fluiten. Maar het loopt niet altijd soepel en zit ook nog weleens tegen. Die veel te fanatieke trainer die de boel staat op te jutten, ouders die elke fatsoensnorm overschrijden. Spelers die over de schreef gaan, niet in het minst omdat zij eigenlijk niet eens goed op de hoogte zijn van de spelregels.

Ik hoor u denken, dat gebeurt niet bij mijn club. Gelukkig maar en koester dat vooral, want het kan zomaar anders zijn. Maar bij veel clubs en wedstrijden is dit helaas wel het geval. Voetbal is emotie en er mag best eens wat gezegd worden en het is allemaal niet zo rot bedoelt…………dat zal best, maar sta je er weleens bij stil of jouw bedoelde manier van overbrengen ook wel zo door de ogen van de ander worden gezien?

Als club kan je veel doen, maar niet alles voorkomen. Daar moet je ook niet voor weglopen, zaak is wel te zorgen dat er voldoende begeleiding is en ondersteuning achteraf. Een contactpersoon voor alle vragen, eventueel een scheidsrechterscommissie. En mensen langs de lijn die niet alleen het gedrag van anderen in de gaten houden maar jonge talenten ook kunnen helpen met nuttige tips en adviezen. Niet alleen op het gebied van de spelregels, maar ook juist hoe om te gaan met moeilijke situaties, tegenvallers en leermomenten.

Ondanks dat veel clubs al op de goede weg zijn (en sommige gelukkig echt al heel ver), valt hier nog veel te winnen. Laten we klein beginnen en ik wil iedereen dan ook aansporen om het volgende weekend eens wat extra aandacht aan de talentjes binnen jouw club te geven. Je zal zien dat hier direct een positieve invloed vanuit gaat, je krijgt immers wat je geeft! Hopelijk kunnen we hiermee het aantal stoppende jonge scheidsrechters terugdringen en staat er over een aantal jaar een mooie nieuwe talentvolle generatie op.

Ook REFEREE Factory is actief bezig op het gebied van coaching en talentontwikkeling. Meer weten? Neem eens vrijblijvend contact op.