No Guts No Glory

Het was een veelbesproken moment op Facebook. De actie van Thiago Silva waarmee hij Robben al in de 3e minuut van de wedstrijd Brazilië – Nederland ten val bracht. Wel een strafschop maar geen rode kaart, ondanks dat toch echt sprake was van het ontnemen van een scoringskans. “In de 3e minuut daar een rode kaart geven en daarmee als scheidsrechter een stempel op het spel drukken, dat doe je echter niet…………………….!!!”

Het is een veel gehoorde opmerking van voetballers en trainers en als liefhebber kan ik daar ook nog wel iets van vinden ook. Maar, als scheidsrechter heb je simpelweg geen keus. De situatie is overduidelijk, Robben heeft anders een vrije doorgang en er zijn geen spelers meer in de buurt die de scoringskans kunnen voorkomen. De scheidsrechter kiest echter voor het “veilige” geel, het zogenaamde vluchten……..

Dit soort beslissingen vraagt om moed. Het is de derde minuut, een stadion vol Brazilianen en een geplaagd thuisland dat een nieuwe domper te verwerken zal krijgen. Los van de vraag wat de grote bazen van de FIFA er wel niet van zouden vinden…………Het blijft tenslotte ook politiek. En al die miljarden voor de televisie, die gaan een heel andere wedstrijd zien bij een rode kaart.

En toch is dit waar je voor staat als scheidsrechter. Het zijn de spelers die bepalen wat er gebeurt, niet de scheidsrechter. Wel wordt handelen gevraagd op het moment dat dit nodig is, ongeacht de consequenties. Daarvoor is moed en mentale weerbaarheid nodig, er komt tenslotte heel wat op je af. Dat je er niet bij iedereen even populair mee wordt, moet je daar maar voor lief bij nemen. Maar staan voor wat je doet en doen waar je voor staat, dat maakt een goede scheidsrechter. Eens te meer het bewijs dat er meer is dan spelregels! Leiderschap en managementvaardigheden zijn gevraagd, uiteraard vanuit een spelregel- en voetbalachtergrond.

In de workshops en clinics van REFEREE Factory is er meer dan gemiddelde aandacht voor de ‘soft skills’ en het managen van de wedstrijd. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens voor het huidige aanbod op de website.

Speak Your Mind