Oranje en de strafschop

Wat is dat toch met Nederland en strafschoppen? Ook dit WK blijkt weer dat dit geen gelukkige combinatie is. In 2 wedstrijden 2 strafschoppen tegen en beide niet onbesproken. Ik wil vooral eens kijken naar de laatste bij Nederland – Australië.  En voor degenen onder ons die nu gaan roepen, dit had mij nooit gebeurt……………echt wel. Bovendien hebben wij geen recht van spreken, wij staan in de (top) van het amateurvoetbal en deze mannen op het absolute hoogste podium tussen alle wereldsterren. Ze zullen er echt wel wat van kunnen.

Inmiddels kennen we de afloop en kunnen we opgelucht ademhalen, WE hebben gewonnen en ik wil dan ook in deze blog niet de ingaan of de beslissing goed of fout was. Het leermoment vind ik wel een hele mooie.

Ik heb de beelden nog een aantal keer goed bekeken en dan even los van de beslissing zelf maar vooral hoe de beslissing tot stand komt. Wat is de positie van de scheidsrechter en hoe is zijn communicatie. En daar werd het interessant………….

Op het moment dat de bal tegen de hand komt en over de achterlijn gaat, maakt de scheidsrechter een indraaiende beweging richting cornervlag en zijn arm volgt. Vervolgens maakt hij alsnog de beweging richting strafschopstip, ook niet heel overtuigend. Ik durf de stelling wel aan dat de beslissing is genomen o.b.v. een advies via de headset. En daar zit de crux.

De positie van de scheidsrechter is uitstekend, vrij zicht en op een goede afstand van de situatie. Ik ben van mening dat in dit geval maar 1 ding relevant is en dat is wat je zelf hebt gezien, ik vind dat je hier nooit op je assistenten af mag gaan. Dat is 1 en het 2e  belangrijke element vind ik dat een assistent of vierde man hier vanaf moet blijven. Zijn de afspraken wel helemaal kraakhelder, weet je van elkaar wat je verwacht en kent iedereen zijn rol en plek in het team? Wat er tussen de oren van de mannen heeft afgespeeld dat laat zich raden, dat het een mooi leermoment is, dat is wel zeker. Kortom doe er je voordeel mee, zorg dat afspraken volledig helder zijn, dit geldt ook voor de onderlinge verwachtingen en neem je verantwoordelijkheid.

En wat oranje betreft, laten we hopen dat we geen strafschoppen nodig hebben dit toernooi want de combinatie oranje en de strafschop blijft een mysterie.