Waar sta ik voor

Willem SchuitemakerREFEREE  Factory is in 2014 door Willem Schuitemaker opgericht en gespecialiseerd in het verzorgen van clinics, workshops en coaching gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de (club)arbitrage.
Vanuit mijn eigen ervaring en achtergrond als voormalig assistent scheidsrechter in het betaald voetbal en coach in het talententraject (assistent) scheidsrechters betaald voetbal heb ik de nodige kennis en vaardigheden ontwikkeld en mijn eigen visie op het gebied van arbitrage. Een visie die gericht is op een individuele benadering waarin voor elke deelnemer het maximale uit zichzelf moet kunnen halen.

Visie
Als belangrijkste uitgangspunt voor alle clinics, workshops en coachingtrajecten geldt mijn visie “Meer dan spelregels, de scheidsrechter………midden in de sport”, Voetbal is een spel dat draait om beslissingen. Deze beslissingen zijn gebaseerd op de spelregels, maar vragen meer dan alleen spelregelkennis. Zonder scheidsrechter is er simpelweg geen voetbal mogelijk. Een cruciale rol, maar daarmee ook een hele belangrijke en dat vraagt ook best wat aandacht en onderhoud van de kennis en managementvaardigheden van (club)scheidsrechters.

Kernwaarden

Vanuit mijn visie heb ik een aantal kernwaarden ontwikkeld die in elke activiteit het centrale uitgangspunt vormen:

 • Plezier
 • Interactief
 • Educatief
 • Uniek
 • Wedstrijdmanagement

Deze kernwaarden vormen de rode draad in alle diensten die ik aanbied en door vast te houden aan deze kernwaarden waar ik voor sta, is de kwaliteit gewaarborgd. Elke clinic, workshop of activiteit op het gebied van coaching vul ik uniek in naar de behoefte van het moment, echter wel steeds vasthoudend aan waar ik voor sta, namelijk deze vijf kernwaarden.

Sportieve carrière

In 2003 ben ik begonnen als KNVB scheidsrechter en dat heb ik gedurende 5 jaar met veel plezier gedaan. Tot ik voor mezelf tot de conclusie kwam dat ik meer wilde bereiken en wilde kijken waar mijn top ligt. In mijn rol als assistent scheidsrechter sta ik optimaal in mijn kracht en na een jaar ervaring opgedaan te hebben bij Quick Boys 2 ben ik in het seizoen 2007-2008 doorgestroomd naar groep 1 zaterdag. Ondertussen maakte ik reeds deel uit van het talententraject betaald voetbal. Het absolute hoogtepunt kwam voor mij op 9 oktober 2009, mijn debuut in het betaald voetbal bij de wedstrijd FC Omniworld (nu Almere City FC) – FC Zwolle. Promotie naar het betaald voetbal volgde in januari 2010 en uiteindelijk heb ik tot en met het seizoen 2012-2013 op masterclass gestaan. Dit seizoen ben ik weer terug naar het amateurvoetbal en actief op de landelijke lijst.

Als geen ander weet ik wat er bij komt kijken om de top te halen, daar te blijven maar ook om te gaan met teleurstellingen en factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op mijn tijd in het betaald voetbal en wil de bagage die ik hierin heb opgedaan dan ook gebruiken om met anderen te kunnen delen.

Track record

Hieronder volgt in het kort mijn track record als (assistent) scheidsrechter:

 • 55 wedstrijden in het betaald voetbal, waarvan 49x Jupiler League
 • 2 wedstrijden in de Belgische 1e klasse
 • 4 wedstrijden in de KNVB beker
 • Mini klassieker Jong Ajax – Jong Feyenoord in 2011
 • Bekerfinale beloften Jong Vitesse/AGOVV – Jong Feyenoord/ Excelsior in 2011
 • Super cup beloften Jong PSV – Jong Vitesse/AGOVV in 2011
 • Ruim 100 wedstrijden in de beloften competitie BVO’s
 • Ruim 300 wedstrijden als (assistent)scheidsrechter in het amateurvoetbal

Coaching

In 2013 heb ik de door de KNVB georganiseerde opleiding tot coach van (assistent)scheidsrechters in het betaald voetbal met succes afgerond en ben ik gecertificeerd coach. In 6 sessies zijn alle facetten van coaching aan bod gekomen, zowel de technische aspecten als de “soft skills”. Ik ben vanaf het seizoen 2013-2014 coach van een talentvolle assistent scheidsrechter in het talententraject betaald voetbal. Daarnaast heb ik meerdere relevante trainingen gevolgd op het gebied van leiderschap, managementvaardigheden en coaching en volg ik regelmatig bijscholing en woon ik interessante workshops op dit gebied bij.

Vanaf mijn 16e jaar ben ik gedurende ruim 10 jaar trainer/coach geweest van diverse jeugd(selectie) elftallen binnen de Katwijkse voetbalvereniging Quick Boys en heb ik ook daarmee een ruime ervaring opgedaan op het gebied van coaching en begeleiding/stimulering van anderen.

Dagelijks leven

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als registeraccountant en ben ik ook veel bezig met het adviseren, coachen en begeleiden van anderen. Niet de cijfers, maar de mens en het verhaal achter de cijfers hebben mijn interesse. Vanuit deze achtergrond heb ik veel organisaties van binnenuit kunnen bekijken en zodoende mijn organisatorische en managementvaardigheden verder kunnen ontwikkelen.